We willen natuurlijk nog lang genieten van onze BMW. Het is daarvoor wel noodzakelijk dat we ook de zwakke kanten van de 02/4-deurs kennen. Dit is vanzelfsprekend ook van groot belang voor aspirant 02/4-deurs rijders of als we zelf van 02/4-deurs willen wisselen. Maar ook voor de waardebepaling is het belangrijk om de staat van de auto goed te beoordelen.
Historie

In 1962 kwam BMW met de ‘Neue Klasse’ op de markt, de BMW 1500 4-deurs. Een sensatie in de autowereld. Bij het vijftigjarig jubileum van de Bayerische Motor Werke werd op 7 mei 1966 het tweedeurs model 1600-2 voorgesteld.
Deze 1600-2 zou de BMW-spreuk ‘Freude am Fahren’ waar moeten gaan maken. Nu, 30 jaar na de introductie van de 02, zullen velen nog steeds beamen dat dit inderdaad gelukt is. De meeste 02-rijders roemen hun auto om de sportiviteit, de handelbaarheid, z’n compacte carrosserie en het rijplezier. De eigenaren van de 4-deurs noemen daar nog de ruimte bij, een echte gezinsklassieker! Van de 861.940 geproduceerde 02’s zijn er relatief gezien niet zo veel meer over. Het is nog niet zo lang geleden dat we een ‘goede’ gebruikte 02 voor een laag bedrag konden aanschaffen.
Helaas was daarbij in 8 van de 10 gevallen het lot van de 02 bij voorbaat al bekend. De auto’s kwamen veelal terecht bij ‘coureurs’ die eigenlijk alleen maar belangstelling hadden voor gas geven en opvallen. Het gebruik van grote spoilers werd daarbij niet geschuwd. Onderhoud kreeg de 02, in de handen van zo’n eigenaar, maar bitter weinig en daardoor zijn vele 02’s richting sloop verdwenen. Zelfs op de sloop zijn ze tegenwoordig bijna niet meer te vinden. Dat geldt nog veel meer voor de 4-deurs, daar zijn er al veel minder van verkocht, dus om daar nog een exemplaar van te vinden moet je nog wat meer moeite doen. Het wil echter niet zeggen dat de liefhebber die wel goed met haar/zijn 02 of 4-deurs omgaat geen problemen kent.
De carosserie
De 02’s/4-deurs werden door BMW natuurlijk niet op het eeuwige leven voorbereid, dat moge duidelijk zijn. Roest is daarom een grote vijand. De meest voorkomende plaatsen waar de roestduivel het liefst zijn gang gaat zijn de dorpels (vooral bij de kriksteunen en de bevestigingsgaatjes van de aluminium sierstrip). De bodem is favoriet, vooral bij de 4 ronde ophangpunten en achter de voor- en achterwielen. Ook in de naadjes waar de kokerbalk aan de bodem is bevestigd, ontstaat vaak roest. De voorschermen zijn echt een zwak punt (vooral bij de richtingaanwijzers) en vergeet niet naar de binnenschermen te kijken (vóór bij de koplampen en onder de remleidingen).
De ophangpunten van de schokdempers zijn ook vaak aangetast. De onderkant van de wielkuipen is vaak een plaats waar de ellende begint. Kijk ook naar de A-stijl, de spatschermranden en de onderzijde van de achterschermen. Achter de steuntjes blijft vaak veel modder zitten met als gevolg…. je raadt het al. De onderzijde van de portieren en de binnenrand van de kofferklep zijn ook genomineerde plekken voor de roestduivel.
Het front is meestal rond de koplampen en onder de bumper aangetast. Daarbij is het niet alleen voldoende om vanaf de buitenkant te inspecteren, aan de binnenzijde wil de situatie nog wel eens ernstiger zijn. Dat wordt pas echt goed zichtbaar als de voorschermen verwijderd zijn. Kijk ook naar de ophangpunten van de veerpoten, deze kunnen scheuren vertonen, of erger, doorgeroest zijn. Deze ophangpunten zijn alleen te vertrouwen als ze strak zijn. Sporen van ‘kwastwerk’ of overmatige bodycoating vereisen nader onderzoek (bijvoorbeeld met een scherpe schroevendraaier)!
Het is trouwens bijna altijd mis als de bodycoating barstjes vertoont of zelfs al loslaat. Dit duidt op roest die zich aan het ontwikkelen is! Neem ook de moeite om onder de achterbank te kijken of daar alles nog gaaf is. Inspecteer ook de kofferruimte goed na verwijdering van de twee bodemplaten. Let daarbij op de knik in de wielkuipen en de bodemplaat achter de wielen. Ook de wielkuipen zijn een zwakke plek. Als er bij de laspunten al iets begint te groeien is het mis. Bij de 4-deurs is het wat lastiger omdat daar bekleding om de wielkuipen zit. Maar kijk er wel achter. En moed houden, moed houden!
Bij de Touring is een grondige inspectie van de achterzijde een noodzaak. Deze inspectie is vaak wat moeilijker door de bekledingspanelen die hier aangebracht zijn. De onderkant van de achterklep is vaak al aangetast door de roestduivel. Veelal is dat al gerestaureerd, want een nieuwe achterklep is moeilijk te vinden.
Bij 02/4-deurs met een schuifdak dien je er goed op te letten dat de (2 of 4) afvoerleidingen niet verstopt zitten. Een minder bekend probleem kan zich voordoen als er een zonnedak gemonteerd is. De ventilatie tussen het dak en de hemel is hierdoor verstoord, waardoor condens veel langer blijft zitten. Een gevolg hiervan kan roest zijn van binnenuit aan de achterzijde van het dak. Kijk ook naar de chromen sierlijsten onder de achterruiten of daar geen roest onder zit. Hier blijft namelijk altijd water zitten na een wasbeurt of een regenbui. Dat geldt ook voor de bevestigingspunten van de kofferklep.
Heb je nog steeds niets kunnen ontdekken aan jouw (toekomstige) 02/4-deurs, dan heb je wel een heel goed (of goed gerestaureerd) exemplaar, want de meest voorkomende roestpunten zijn nu wel genoemd. Het hoeft natuurlijk niet altijd hopeloos te zijn want in de meeste gevallen is de roest nog goed te bestrijden c.q. het plaatwerk te herstellen. Veel plaatwerk is nog leverbaar. Origineel plaatwerk kun je bij je dealer bestellen, maar er zijn ook diverse leveranciers van imitatieplaatwerk.
Exemplaren die een trekhaak hebben gehad zijn meestal wel te herkennen aan een hele lichte vouw in het achterscherm. Of een auto schade heeft gehad is niet altijd gemakkelijk te ontdekken. Schade aan het front is meestal nog wel herkenbaar aan de geknikte bovenranden achter de koplampen. Laat ook ‘het licht eens rollen’ langs de zijkant van de auto. Dan haal je de vouwen er zo uit. Na een aanrijding aan de achterzijde zit er meestal nog een flauwe vouw boven de achterwielen.
De motor

Het hart van de 02/4-deurs heeft normaal een lange levensduur. Tenzij er met een koude motor flink ‘getrapt’ is. De aluminium kop is daar niet tegen bestand. Let op tikkende geluiden vanuit de cilinderkop. Als dit niet de kleppen zijn dan duidt dat op versleten tuimelaarsassen. Het is bij vervanging van deze tuimelaarsassen ook raadzaam de klepgeleiders te vernieuwen. Een versleten distributieketting kan ook een tikkend geluid veroorzaken. Wanneer tijdens het rijden het gas wordt losgelaten en er wordt een grote blauwe pluim zichtbaar achter de auto, dan moeten ook minimaal de afdichtringen van de klepgeleiders vernieuwd worden.
Controleer de motor ook op olie- en koelvloeistoflekkage. Let ook goed op of de koppakking niet lek is. Dit kan opgespoord worden door te controleren of er koelwater verloren gaat, zonder dat het systeem zelf lek is. Ook aan de peilstok mag bij een koude motor geen condens zitten. Is het dan nog twijfelachtig, dan kan men nog de kompressie opmeten.
Het rijden
De versnellingsbak dient precies en soepel te schakelen zonder bijgeluiden. Als er bij het terugschakelen krakende geluiden hoorbaar zijn, dan wijst dat op versleten synchromeshringen. De cardanas en het differentieel geven normaal geen problemen. Heb je echter een exemplaar met een hoge kilometerstand,

dan wil het cardan onder het rijden nog wel eens joelen. Als de schokdempers aanvoelen als ‘fietspompen’, hadden ze al lang vervangen moeten worden. Een 02 die ‘op de kont’ hangt is moe en heeft al heel wat meegemaakt. Een 4-deurs is daar wat minder gevoelig voor. Heeft de auto een stoffen interieur, controleer de zittingen dan goed op slijtage. Vooral de bestuurderstoel en de bovenzijde van de achterbank hebben het meestal te pakken. Een skai interieur is hier veel minder gevoelig voor.
De remmen controleer je tijdens het rijden, nadat men je verzekerd heeft dat hij wel remt (een remmentestbank is natuurlijk het beste, maar die moet wel beschikbaar zijn). Is de remweg niet te lang? Trekt de auto scheef bij het remmen? Trilt de auto tijdens het remmen? Als de remmen in orde zijn hoort hij dat dus niet te doen. De handrem moet maximaal 8-10 tanden opgetrokken kunnen worden.
Het is niet de bedoeling geweest om je bang te maken met dit artikel. Zou je een 02 of een 4-deurs willen aanschaffen die van al het bovenstaande wel iets mankeert, dan heb je wel met een erg gebruikte BMW te maken. Eentje met ervaring zullen we maar zeggen!